Jak umyć piekarnik porady i tipy

Mycie piekarnika to czynność chyba najbardziej nielubiana przez kobiety. Ze względu na trudność w usuwaniu przypalonego tłuszczu robimy to niechętnie i rzadko. Wiadomo, że najlepszą metodą na pozbycie się uporczywego brudu jest regularne czyszczenie urządzenia, czego niestety nie robimy, a kolejne warstwy przypalonego tłuszczu przybywają, co powoduje późniejsze kłopoty w jego usuwaniu. Jeśli nie jesteś szczęśliwą posiadaczką piekarnika z funkcją samoczyszczenia to poniżej znajdziesz kilka praktycznych metod na skuteczne mycie piekarnika.

Jak umyć piekarnik

                                  Na szczęście jest kilka sprawdzonych, bezpiecznych dla zdrowia metod, tylko wszystko zależy od stopnia zabrudzenia. Należy przygotować kilka składników: soda oczyszczona, sól, płyn do mycia naczyń, amoniak i ciepła woda. Pierwszym krokiem jest przygotowanie pasty, mianowicie pół szklanki wody mieszamy z ¼ szklanki sody oraz 1-2 łyżeczkami płynu do mycia naczyń. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na silne zabrudzenia lub całą powierzchnię. Czekamy 20-30 minut i zmywamy czystą, ciepłą wodą oraz wycieramy do sucha. Innym sposobem jest zostawienie podobnej mieszanki na całą noc. Potrzebujemy szklankę sody i 1/3 szklankę soli , po czym łączymy te dwie substancje. Następnie spryskujemy cały piekarnik wodą, po czym nanosimy uzyskany proszek i ponownie pryskamy całą powierzchnie wodą i zostawiamy na noc. Rankiem usuwamy cały brud ciepłą wodą z płynem do naczyń oraz wycieramy do sucha.

Jak umyć piekarnik z termoobiegiem

                                  Ze względu na samą funkcję termoobiegu sprawa z umyciem piekarnika jest prostsza. Nie trzeba tyle szorować, wystarczy naczynie żaroodporne z wodą i dodatkiem połowy cytryny wstawić do piekarnika, a następnie włączyć go na 170°C z włączoną funkcją termoobiegu. Dzięki obiegowi powietrza, parująca woda dociera do wszystkich trudno dostępnych zakamarków. Para rozpuszcza zeschnięty brud i po wyłączeniu piekarnika wystarczy ściereczką i ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń wytrzeć piekarnik. Jeśli zabrudzenia są uporczywe, do czyszczenia możemy użyć opisanej powyżej mieszanki z sody, płynu i wody.

Jak umyć piekarnik z tłuszczu

                                   Największy wróg piekarnika, czyli zaschnięty tłuszcz jest trudny do usunięcia. Jeśli nie jesteśmy w stanie sobie poradzić  sobie domowymi miksturami to możemy użyć amoniaku. Rozgrzewamy piekarnik do 60-65°C i wyłączamy. Na niższej półce wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, natomiast na najwyższej wodę zmieszaną z amoniakiem. Zostawiamy na noc.  Następnego dnia rano czyścimy piekarnik amoniakiem i wodą z płynem. Minusem jest nieprzyjemny zapach amoniaku, ale na większy brud jest to jedna z lepszych metod.

                                                Na końcu pozostają nam drzwiczki od piekarnika. Tutaj już musimy je rozkręcić. Należy odkręcić szybkę, jeśli nie wiemy jak to zrobić, możemy zajrzeć do instrukcji obsługi piekarnika.  Możemy je wtedy umyć tą samą mieszanką z sody, wody i płynu, ewentualnie użyć sprawdzonych środków do odtłuszczania. Następnie wytrzeć do sucha i z powrotem przykręcić szybkę.

                                                  Tak wyczyszczonego piekarnika nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Powyższe metody nie wymagają dużych nakładów finansowych ani dużo czasu.  Na pewno warto spróbować.